Missie & Visie

De missie van Lenteheuvel
  • Mensen met een zorgvraag een veilige woon-, leer- & werkplek te bieden.
  • Een plek waar je kan zijn en waar je je thuis kunt voelen.
  • Het creëren van een laagdrempelige plek in de samenleving, waar relaties zin krijgen door wederkerigheid en dienstbaarheid.
  • Alle zorg en aandacht te geven die nodig is om mensen zich maximaal te laten ontplooien.
  • Mensen te helpen zoeken naar oplossingen en het bieden van kansen.
  • Mensen in hun kracht zetten.
  • De focus leggen op wat mogelijk is, in plaats van wat moeilijk is.
De visie van Lenteheuvel

Binnen een samenleving waar de individuele mens zichzelf vaak belangrijk maakt “de maatschappij dat ben jij” willen wij een plek zijn waarin we doormiddel van samenwerking tot ‘iets’ komen “de maatschappij dat zijn wij”.Binnen deze context willen wij van elkaar leren en groeien en is de één niet meer of minder dan de ander.

“Je kunt pas vermenigvuldigen als je hebt leren delen”.

Methodieken van Lenteheuvel

Dit doen wij door gebruik te maken van aantal belangrijke methodieken die ons kunnen helpen in het vergroten van de autonomie van onze deelnemers.
We richten ons o.a. op de Presentie benadering, oplossingsgericht werken, ontwikkelingspsychologie, systeemtheorie en de logische niveaus van Batson.
Deze methodieken stellen ons in staat om hen op een positieve en doelgerichte manier te ondersteunen bij het vergroten van autonomie en het behalen van hun persoonlijke doelen.

 

 

1. Presentie benadering: Deze benadering richt zich op het opbouwen van een waardevolle relatie en het erkennen en waarderen van unieke kwaliteiten.
We zullen ontdekken hoe we met empathie en respect aanwezig kunnen zijn in het leven van onze deelnemers/bewoners en hen kunnen ondersteunen bij het vergroten van hun zelfvertrouwen, autonomie en eigenwaarde.

2. Oplossingsgericht werken: Deze benadering stelt ons in staat om de focus te leggen op oplossingen in plaats van problemen.
We zullen leren hoe we deelnemers/bewoners kunnen helpen hun eigen doelen te stellen en stapsgewijze vooruitgang te boeken in de richting van het vergroten van hun autonomie. We zullen ook praktische tools en technieken verkennen om deze benadering effectief toe te passen.

3. Ontwikkelingspsychologie: Een goed begrip van de ontwikkelingsfasen en -behoeften is essentieel om te ondersteunen bij het vergroten van autonomie.
We zullen de belangrijkste concepten van de ontwikkelingspsychologie bespreken en ontdekken hoe we kunnen inspelen op de unieke behoeften van onze deelnemers/bewoners op basis van hun leeftijd en ontwikkelingsniveau.

4. Systeemtheorie: Het begrijpen van de systemen waarin onze deelnemers/bewoners leven, zoals familie, vrienden en de bredere gemeenschap, is cruciaal voor het bevorderen van hun autonomie. We zullen de principes van de systeemtheorie verkennen en bespreken hoe we effectief kunnen samenwerken met andere betrokkenen om een ondersteunend en stimulerend netwerk te creëren.

5. De logische niveaus van Batson: Een concept dat is ontwikkeld door de psycholoog Robert Dilts. Ze zijn gebaseerd op de ideeën van Gregory Bateson en worden vaak gebruikt in coaching, persoonlijke ontwikkeling en verandermanagement. De logische niveaus bieden een structuur om naar verschillende aspecten van een persoon of een situatie te kijken en helpen bij het begrijpen van gedrag, motivatie en gedragsverandering.